Minden ami gasztro...

Minden ami gasztro...

Húsvéti sárgatúró

görög vagy római katolikus

2024. április 10. - Aquarius24

A sárgatúró görögkatolikus eredetű húsvéti étel, de a római katolikusok is átvették a készítését, és a pászkaszentelés egyik elmaradhatatlan kelléke. 

20200413_091129.jpgHozzávalók:

1 liter házi tej

10 tojás

10 dkg cukor (vagy édesítőszer)

1 cs. vaníliás cukor

csipetnyi só

mazsola (ízlés szerint)

őrölt fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

A tejet a hozzávalókkal (a tojás kivételével) elkezdjük melegíteni, majd a felvert tojásokat a felforrt tejhez adjuk.

Lassú tűzön állandó keverés mellett addig kell főzni, amíg a fehérje kicsapódik, és túrószerű állagú lesz. Ekkor leszűrjük, vászonkendőben gömb formát alakítunk ki, összekötjük, majd fellógatjuk, hogy a leve lecsöpögjön.

Amikor kihűlt, kivesszük a kendőből és hűtőben tároljuk.

Nagyszerűen harmonizál az édes íz a sós sonkával, kolbásszal!

Jó étvágyat!

 

süti beállítások módosítása