A sárgatúró görögkatolikus eredetű húsvéti étel, de a római katolikusok is átvették a készítését, és a pászkaszentelés egyik elmaradhatatlan kelléke.
Hozzávalók:
1 liter házi tej
10 tojás
10 dkg cukor (vagy édesítőszer)
1 cs. vaníliás cukor
csipetnyi só
mazsola (ízlés szerint)
őrölt fahéj (ízlés szerint)
Elkészítés:
A tejet a hozzávalókkal (a tojás kivételével) elkezdjük melegíteni, majd a felvert tojásokat a felforrt tejhez adjuk.
Lassú tűzön állandó keverés mellett addig kell főzni, amíg a fehérje kicsapódik, és túrószerű állagú lesz. Ekkor leszűrjük, vászonkendőben gömb formát alakítunk ki, összekötjük, majd fellógatjuk, hogy a leve lecsöpögjön.
Amikor kihűlt, kivesszük a kendőből és hűtőben tároljuk.
Nagyszerűen harmonizál az édes íz a sós sonkával, kolbásszal!
Jó étvágyat!